Använd inte varmvatten under elavbrott i husbolag med fjärrvärme
I Finland är vi vana vid att det inte förekommer elavbrott i städerna, åtminstone inte långa. I vinter står vi emellertid inför något nytt och bör bereda oss på eventuella elavbrott i god tid. I husbolag är det bra att påminna de boende om att inte använda varmvatten under ett elavbrott.
Största delen av städernas husbolag har fjärrvärme för både uppvärmning av byggnaden och varmvattnet. I sådana husbolag bildas varmvattnet i värmeväxlaren i takt med att de boende använder vatten. I normalfall öppnar och stänger reglaget i värmefördelningsrummet ventilen enligt användning.
Elavbrott innebär en risk – använd inte hett vatten i husbolag med fjärrvärme
Vid elavbrott stannar ventilen i värmefördelningscentralen i det läge den var när elen bröts. Om det hade använts mycket varmvatten i husbolaget precis före elavbrottet är ventilen i värmefördelningscentralen färdigt öppen och förblir det. Eftersom ventilen är öppen och reglaget inte fungerar under elavbrottet kan det flöda för hett vatten i rörledningarna. Om någon i husbolaget tappar varmvatten kan det i värsta fall komma 100-gradigt vatten ur kranen.
– För att det värsta ska hända krävs att många tråkiga tillfälligheter inträffar, men eftersom följderna i värsta fall kan vara livsfarliga, ska varmvatten inte användas i husbolag med fjärrvärme under elavbrott, påpekar Kiinteistöliitto Uusimaas vvs-expert Janne Laksola.
Numera finns det säkerhetsventiler som stängs automatiskt när det blir elavbrott. Sådana har emellertid installerats i fastigheter i mycket liten utsträckning hittills. Orsaken kan vara att fjärrvärme har ansetts vara mycket säker och möjligheten till elavbrott har inte setts som en risk som kräver åtgärder.
-Om husbolaget avser att förnya värmefördelningscentralen är det absolut värt att välja en ventil med säkerhetsfunktion som stängs när elen bryts. Kostnaden är liten i förhållande till hela värmefördelningscentralens pris, är Laksolas tips till husbolagen.
Alltför hett vatten är en stor belastning på husbolagets rörledningar
En annan orsak till varför man inte ska använda varmvatten under ett elavbrott har att göra med husbolagets rörledningar. Normalt cirkulerar det vatten med en temperatur på 55–65 grader i rören, så att bruksvattnet är cirka +58 grader. Husbolags rörledningar är inte konstruerade för att långvarigt klara mycket hetare vatten än så, utan det belastar rörledningarna. I värsta fall kan rören skadas och leda till vattenskador. I synnerhet i plaströr finns denna risk.
En viktig anvisning i husbolag är – använd inte varmvatten under elavbrott, summerar Laksola.