Hyvinkään ja Riihimäen taloyhtiöissä keskimääräistä edullisemmat kuntakohtaiset maksut
Suomen suurimmissa kaupungeissa maksavat taloyhtiön osakkaat kiinteistöveroa ja muita maksuja keskimäärin 2,74 euroa neliöltä kuukaudessa. Hyvinkää ja Riihimäki selvisivät vertailussa hieman alle keskiarvon. Kuntakohtaiset maksut ovat Hyvinkäällä 2,59 ja Riihimäellä 2,54 euroa. Kempele oli vertailussa edullisin 2,17 eurolla.
Kuntakohtaisesti päätettävät kiinteistökustannukset muodostavat yli puolet kaikista kerrostalon hoitokuluista. Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron muodostamia kustannuksia seuraavassa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin prosentilla viime vuodesta. Tämä käy ilmi yli Kiinteistöliiton tekemässä kustannusvertailusta, tiedottaa Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistys. Kustannusten muutoksissa oli kuitenkin suuria kuntakohtaisia eroja. Edellisenä vuonna nousua kustannuksissa oli keskimäärin noin 2,5 prosenttia.
Indeksitalo-selvityksessä oli viime vuoden tapaan mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joissa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat kaikkiaan 49 kunnassa.
Rovaniemi ja Savonlinna vertailussa kalleimmat – Kempeleessä ja Kokkolassa edullisinta
Kaikkien vertailukuntien korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat Rovaniemellä ja Savonlinnassa, vähintään 3,10 euroon neliöltä kuukaudessa. Rovaniemi pysyi vertailun kalleimpana kuntana, huolimatta kustannusten reilun prosentin laskusta edelliseen vuoteen verrattuna. Savonlinnassa kaukolämmön hinnannousu ja rakennuksen kiinteistöveron korotus nostivat kunnan kalleimpaan kolmikkoon. Myös Helsinki ylitti 3 euron rajapyykin.
Edullisimmat kunnat olivat Kempele ja Kokkola. Kempele oli viime vuoden tapaan selvästi edullisin, kustannusten ollessa 2,17 euroa neliöltä kuukaudessa.
Perheasunnossa vuodessa jopa yli 1 000 euron ero
Kuntien väliset kustannuserot ovat muodostuneet suuriksi. Kalleimmassa päässä Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90-neliöisessä perheasunnossa miltei 3 400 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa. Hyvinkää ja Riihimäki pääsevät kustannuksissaan lähes keskiluokkaan noin 2 800 euron vuosikululla.
Suurimmissa Suomen kaupungeissa 90-neliöisessä huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 270 euroa vuodessa ja Espoossa miltei 3 050 euroa. Tampereella vastaava summa on 3 120 euroa.
Jätehuollon kustannukseen noin 10 prosenttia ja kaukolämpöön 7 prosenttia nousua Riihimäellä
Jätekustannukset ovat nousseet vertailukuluista eniten viime vuoteen verrattuna, keskimäärin noin 3 prosenttia. Tämä on maltillinen nousu verrattuna Riihimäen jätekustannuksiin, jotka kasvoivat peräti 10 prosentilla viime vuodesta.
Kaukolämmön kustannuksissa kehitys oli keskimäärin maltillista, kustannusten noustessa alle prosentin viime vuodesta. Riihimäki erottui tässä sarjassa yhdeksi suurimmista nousijoista 7 prosentin vuotuisella korotuksella.
Kiinteistösähkön vertailuhinnat laskivat ainoana kuluna noin 1,5 prosentilla. Syynä oli sähkön energiahinnan laskun seurauksena.
Kuntien kustannuskehityksissä suurta vaihtelua vuonna 2020
Viime vuoteen verrattuna kustannusten nousu oli maltillisempaa. Vertailun 59 kunnasta viidessä nousivat kustannukset yli 3 prosenttia, Seinäjoella ja Nurmijärvellä yli 4 prosenttia. Seinäjoella nousun takana on kaukolämmön ja veden hintojen kiristyminen ja Nurmijärvellä kiinteistöveron korotukset yhdessä vesikustannusten nousun kanssa.
Vertailukunnista 9 laskivat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset. Näistä eniten Raisiossa ja Salossa. Salossa takana oli kaukolämmön hinnanlasku ja Raisiossa alennetut vesimaksut. Vertailukustannukset laskivat myös Helsingissä ja Turussa.
Suurimpien kuntien kustannusnousut maltillisia – Helsinki edelleen kärjessä
Kymmenen suurimman kaupungin listassa keskimääräinen nousu oli 0,6 prosenttia viime vuodesta. Nousut olivat keskimääräistä pienempiä, ja vain Porissa kustannukset nousivat 3,1 prosenttia, mihin vaikutti merkittävästi Indeksitalon kaukolämpökustannusten nousu.
Helsinki jatkaa suurimpien kaupunkien listan kärjessä kaukolämmön ja sähkön vertailukustannusten laskusta huolimatta. Helsingin kustannukset neliötä kohden kuukaudessa ovat tänä vuonna 3,03 euroa, kun keskiarvo on 2,74 euroa. Suurimmista kaupungeista edullisimmat lukemat ovat Oulussa ja Vantaalla. Oulussa kustannukset neliötä kohden ovat kuukaudessa 2,45 euroa sekä Vantaalla 2,56 euroa.
_______
Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen tyyppitalon ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.
Nyt julkaistavan Indeksitalo 2020 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana. Mukana on kaikkiaan 59 kaupunkia ja kuntaa. Indeksitalon vertailukustannukset kattavat keskimäärin runsaat puolet kaikista kerrostaloyhtiön hoitokuluista. Vertailukaupungeissa asuun hieman runsaat neljä miljoonaa henkeä. Vertailun ulkopuolelle jäävät markkinoilta ostettavat, yksityiset palvelut, kuten isännöinti ja kiinteistöpalvelut. Tiedot ovat syyskuun 2020 mukaisia.
Lisätiedot:
Marika Sipilä, toiminnanjohtaja, Hyvinkään-Riihimäen-Mäntsälän Kiinteistöyhdistys
puh. 040 741 7515
Juho Järvinen, talous- ja veroasiantuntija, Kiinteistöliitto
puh. 040 1347236
Jukka Kero, pääekonomisti, Kiinteistöliitto
puh. 050 5480231