Älyä taloon ja talon pitoon
Lämmityskausi on jälleen käsillä. Kiinteistöissä, jotka ovat kaukolämmössä on totuttu siihen, että lämpöä tulee ja tekniikka hoitaa automaattisesti lämmöntarpeen. Taloyhtiön kannalta kaukolämpö ja sen automatiikka on varsin huoleton ja helppo käytön kannalta. Automatiikka kaukolämmön alakeskuksissa on varsin yksinkertaista, ei niinkään älykästä. Lämmintä vettä ajetaan pattereihin ulkolämpötilan mukaan. Menevän veden lämpötila on juurikin se jollaiseksi ns. säätökäyrässä on saatettu asettaa, yleensä varmuuden varalle hieman korkeaksi, eipähän tule valituksia kylmyydestä.
Kuluvan vuoden aikana sattumalta ja tietoisesti on lämmityksen säätöön tullut uudenlaisia ratkaisuja. Jopa kaukolämpöyhtiöt, puhumattakaan teleoperaattoreista, tarjoavat älykkyyttä rakennuksiin ja niiden lämmönsäätöön. Tämä kannattaa ottaa ilolla vastaan! Aiemmin ei juurikaan ole ollut tarjolla älykkäitä vaihtoehtoja olemassa oleviin järjestelmiin. Järkevä energiankäyttö onkin mielestäni avainasemassa, jos puhutaan siitä, että energiankulutusta tulisi leikata tai siitä pitäisi säästää. Tarpeenmukainen ja järkevä lämmönkäyttö onkin mahdollista uusilla lisälaitteilla, joita kiinteistöön voidaan jälkikäteen asentaa. Voidaan mitata asunnoissa sisäilman lämpötilaa ja kosteutta, muuttaa säätökäyrää ennakoivasti sääennusteiden mukaan ja saada olosuhteet asunnoissa vakaaksi.
Niin sanotuissa uudiskohteissa, jotka on rakennettu 2010-luvulla, ollaankin erilaisten ongelmien äärellä. Yleinen kysymys neuvonnassa onkin, että onko oikein, että asuntojen sisälämpötilat ovat yli +23 °C läpi vuoden? No vastaus tietysti on, että ei ole oikein. Yleensä tällaisista rakennuksista löytyy monenkirjava joukko rakentamisen ajan virheitä, joiden summana rakennus lämpenee ja samalla kuluttaa kohtuuttomasti energiaa kun samalla myös sisäilmaolosuhteet ovat välillä sietämättömät.
Valtiovalta tulee varmasti jatkossa muistuttamaan määräyksin kaikenlaisen älykkyyden lisäämisestä talotekniikkaan. Taloyhtiöt ovat uuden äärellä ja kannattaakin lähteä tutkimaan tarjontaa ja sen suomia mahdollisuuksia, vaikka suurta remonttia ei olisikaan näköpiirissä. Älykkäillä järjestelmillä talotekniikka saadaan toimimaan paremmin ja loppukäyttäjälle paremmat sisäilmaolosuhteet. Uudiskohteissa kannattaa lähteä hakemaan ongelman ydintä, yleensä se on löydettävissä ja korjattavissa, jos vaan viitseliäisyyttä riittää. Kyllä se säästökin siellä todennäköisesti kurkistaa, vaikka sitä ei tietoisesti haettaisikaan ja kyllä lämmön hinta nousee varmasti ja mitä vähemmän sitä käytetään, niin sitä suuremmalla varmuudella. Puhuisinkin energian säästön sijaan energian järkevästä käytöstä, koska totuushan on, että ei kukaan ole valmis palelemaan asunnossaan tai kellon kanssa suihkussa käymään säästöjen vuoksi, tai saattaa niitäkin ihmisiä olla.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan LVI-asiantuntija Arto Kemppainen.