Naapuriasunnossani juhlitaan
Kevät ja kesä on juhlia täynnä. On valmistujaisia, häitä, tupareita ja muita syitä ottaa ilo irti arjesta. Toisilla juhlat jatkuu pidempään ja toiset lopettavat säädylliseen aikaan. Juhlista saattaa aiheutua naapureille paljonkin harmia, jos esimerkiksi on herkkäkorvainen, huonouninen, aamuvirkku tai työssäkäyvä. Mutta kuinka paljon ja millaista melua naapureiden pitäisi sietää taloyhtiössä? Koska asiaan voi puuttua ja miten?
Taloyhtiössä asuessa tulee naapureiden sietää normaaleja asumisen ääniä, johon kuuluvat myös satunnaiset kertaluontoiset juhlat. Jos on kovin herkkä äänille, voi aina kokeilla korvatulppia tai vuoteen sijoittamista huoneiston rauhallisimpaan kolkkaan. Kaikkea ei tietenkään tarvitse sietää. Asunto-osakeyhtiölain mukaan häiritsevä elämä on taloyhtiössä yksi huoneiston hallintaanottoperusteista ja vuokranantajalle vuokrasopimuksen purku- tai irtisanomisperuste. Nämä ovat myös keskeiset keinot ja uhat, joita taloyhtiöllä ja vuokranantajalla on käytössään häiritsevän elämän lopettamiseksi.
Häiritsevällä elämällä tarkoitetaan yleensä jatkuvaa, toistuvaa ja öiseen aikaan tapahtuvaa metelöintiä. Myös jatkuva päiväsaikainen meteli voi täyttää nämä kriteerit. Juhliminen, juopottelu ja metelöinti voidaan katsoa häiritseväksi elämäksi, varsinkin jos sitä tapahtuu toistuvasti. Yhdet yksittäiset juhlat eivät yleensä riitä huoneiston hallintaan ottamisen perusteeksi, vaikka niistäkin aiheutuisi naapureille riesaa.
Jos huoneiston hallintaanotto tulee ajankohtaiseksi, ottaa taloyhtiö huoneiston omaan hallintaansa ja häiritsevä osakas tai asukas muuttaa siitä pois. Häiriötapauksissa tarvitaan naapureilta todisteluja häiritsevästä elämästä, toisinaan jopa käräjäoikeuteen asti. Koska taloyhtiö ei enää saa poliisilta tietoa asuntokäynneistä eikä poliisiraportteja voi käyttää häiriöiden todistelussa, naapureiden apu on tärkeä.
Hallintaanotto on melko raskas prosessi ja sitä edeltää muun muassa taloyhtiön hallituksen antama kirjallinen varoitus osakkaalle (ja vuokralaiselle), jossa viitataan häiriöihin sekä uhataan huoneiston hallintaanotolla. Mikäli osakas tai vuokralainen ei varoituksen jälkeen paranna tapojaan, vaan jatkaa häiriköintiä, voidaan hallintaanotto tai vuokrasopimuksen purkaminen toteuttaa. Niihin on omat määrämuotoiset toimintatapansa, joihin on syytä tutustua ennen toimimista.
Miten sitten juhlia niin, että naapurisopu säilyy? Viesti postiluukusta etukäteen, jossa kerrotaan juhlista ja luvataan lopettaa melu tiettyyn kellonaikaan, saattaa auttaa. Meteli voi ärsyttää vähemmän, jos siihen voi varautua ja tietää, että se myös loppuu joskus.
Yksittäisistä juhlista yleensä selviää ilman suurempia ongelmia, kun huomioi naapurit ennakkoon. Kannattaa muutenkin panostaa naapurisopuun ja vaalia hyviä naapurisuhteita. Asuminen on siten kaikille mukavampaa. Ja oikein hyvät naapurit voi vaikka kutsua mukaan juhlimaan.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan asiakkuuspäällikkö Marika Sipilä.