Välinpitämättömyys suurin este kierrätykselle pk-seudulla
Kiinteistöliiton jäsenyhdistyksille tekemästä kyselystä selvisi, että 70 % pääkaupunkiseudun taloyhtiöpäättäjistä tunnistaa välinpitämättömyyden suurimmaksi esteeksi kierrätyksen parantamisessa. Toinen haaste on jätekeräystilojen ahtaus, joka vaikeuttaa useiden eri keräysastioiden käyttöä. Erityisesti pienissä, 1-9 asunnon taloyhtiöissä, yli 60 % vastaajista ilmoitti suurimmaksi haasteeksi jätekeräystilojen pienuuden.
Kymmenistä vastauksista paistoi läpi turhautuminen asukkaiden välinpitämättömyyteen. Osa vastaajista oli jo heittänyt henkisesti hanskat tiskiin toteamalla ”mitä välii, ketä kiinnostaa”, joka on huolestuttavaa. Periksi ei pitäisi antaa, vaikka joskus harmittaakin.
Pääkaupunkiseudulla korostuu myös viestinnän haaste. Monet vastaajat nostivat esiin kulttuurierot ja kielitaidon puutteen ohjeistuksen ymmärtämisessä. Monikielisiä lajitteluohjeita kaivattiin.
Muovi kiertää jo, mutta lisää halutaan
Pääkaupunkiseudulla muovin kierrätyksen osuus muuta maata suurempi, 56 prosenttia, kun koko valtakunnan taso on noin 40 %. Silti pääkaupunkiseudun vastaajista yli 40 % tunnisti eniten kierrätyksen lisäämismahdollisuutta juuri muovijätteen osalta.
Selityksenä tälle on varmasti se, että bio-, paperi- ja kartonkijätettä kerätään 80-90 %:ssa taloyhtiöistä. Myös lasi- ja metallijäte kerätään jo varsin hyvin. Sen sijaan muovin kerääminen on vielä aika uutta. Monissa avoimissakin vastauksissa nousi esiin into muovin keräämiseen, joka on hyvin positiivista.
Tilastoa
Lähde: Kiinteistöliiton kysely
Kiinteistöliiton jäsenyhdistyksille kohdistettu kysely toteutettiin joulu-tammikuussa. Kyselyyn vastasi nettilomakkeelle 4798 vastaajaa kaikkialta Suomessa ja kaiken kokoisista taloyhtiöistä. Pääkaupunkiseudulta kyselyyn vastasi 1462 taloyhtiöpäättäjää, joista oli 915 asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaa, 290 hallituksen jäsentä ja 170 isännöitsijää. Tässä artikkelissa on käsitelty vain Pääkaupunkiseudun tuloksia.