Miksi juristit vastaavat samaan kysymykseen eri tavalla?
Kiinteistöliitto Uusimaan samoin kuin valtakunnallisen kattojärjestön Suomen Kiinteistöliiton lakineuvontapuhelin soi usein taukoamatta. Puhelimeen vastaa yhtä aikaa noin viisi juristia. Välillä soittaja esittää toteamuksen, että kysymyksestä on soitettu puhelinneuvontaan jo aikaisemmin ja saatu neuvo on ollut erilainen. Mistä tämä johtuu? Miksi lakimiehet vastaavat samaan kysymykseen eri tavalla?
Syitä voi olla useita. Joskus syynä on se, että kysymys ja sen lähtötiedot on esitetty eri tavalla. Lähtötiedoilla on olennainen merkitys vastauksien antamisessa. Lähtötiedoilla tarkoitetaan sitä, mikä on se taloyhtiön konkreettinen tilanne ja ne asian yksityiskohdat, johon neuvoa haetaan. Lähtötietojen erilaisuus korostuu puheluissa, joissa soittajia on useita. Jokaisella meistä kun on erilainen tapa nähdä ja ajatella asioita. Osa soittajista on lisäksi jo saattanut etukäteen muodostaa kantansa kysymykseen ja lakineuvonnasta haetaan enää omalle näkemykselle vahvistusta. Tällöin voi olla, että lähtötiedoissa korostuvat omaa näkemystä puoltavat seikat.
Olisikin tärkeää, että taloyhtiön asia olisi mahdollisimman pitkälle yhden henkilön hoidossa ainakin mitä tulee lakineuvontaa puhelimitse. Näin vältytään mahdollisilta erilaisella tavalla esitetyiltä kysymyksiltä ja tästä seuraavilta erilaisilta vastauksilta.
Luonnollisesti on kuitenkin myös niitä tilanteita, joissa sama henkilö on asioinut useamman eri lakimiehen kanssa ja saanut erilaisen vastauksen. Mistä tämä sitten voi johtua? Yksinkertaisesti tulkinnasta. Lakipykälät ovat harvoin mustavalkoisia siten, että vastaus löytyy pykälästä suoraan. Usein lakia joudutaan tulkitsemaan. Juristien tapa tulkita lakia on erilainen. Laintulkinnassa korostuu varmasti kokemus ja tietämys asunto-osakeyhtiölaista kokonaisuutena. On myös vakiintuneita tulkintalinjoja, jotka ovat yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. On tilanteita, jossa samassa asiassa ja saman lainsäännöksen nojalla voidaan päätyä useampaan erilaiseen vastaukseen. Koska neuvonnan täytyy olla yhdenmukaista, muodostetaan yhteinen näkemys siitä, mikä on koko Kiinteistöliiton linja asiassa. Eri näkemyksen omaavat lakimiehet joutuvat taipumaan yhteiseen tulkintaa, mutta kukaan ei siis ole ollut väärässä. Väärässä oleminen onkin mielestäni ylipäätään harvinaista ja kyse on enemmänkin tulkinnasta lakipykälien viidakossa.
Kirjoittaja Mia Pujals on Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies, VT. Palvelemme jäseniämme asumisen juridiikan kysymyksissä ma, ti, to klo 9 – 15 sekä ke ja pe klo 10 – 15 numerossa 09 1667 6333.