Kotimajoitukseen kaivataan kieltojen sijaan pelisääntöjä
Airbnb ja muu lyhytaikainen vuokraustoiminta on kasvattanut suosiotaan viime aikoina myös Suomessa. Helsingissä jo viidennes majoituspaikoista tarjotaan Airbnb:n kautta. Osa taloyhtiöistä ja majoitusalan toimijoista on esittänyt huolensa Airbnb-toiminnan aiheuttamista häiriöistä ja muista lieveilmiöistä sekä kilpailuneutraliteetista Ala ei kuitenkaan kaipaa kieltoja ja rajoituksia vaan reiluja ja yhdenmukaisia pelisääntöjä.
Yksi isoimmista haasteista Airbnb-palveluissa ja muussa lyhytaikaisessa vuokraustoiminnassa liittyy tällä hetkellä rajanvetoon vuokraustoiminnan ja majoitustoiminnan välillä. Suomen Vuokranantajien näkemyksen mukaan oman tai vuokra-asunnon tilapäinen tarjoaminen Airbnb:n kaltaisten palveluiden kautta ei ole majoitustoimintaa eikä siihen sovelleta majoitustoimintaa koskevaa sääntelyä.
”Riippumatta siitä, onko toimija Matti Meikäläinen vai yritys, asuinhuoneiston tai sen osan satunnainen tarjoaminen kotimajoitustyyppisesti on mielestämme vuokrausta ja huoneiston asuinkäyttöä samalla tavalla kuin pitkäaikainenkin vuokraus ja siihen sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta. Mutta jos majoittaminen on jatkuvaa ja siihen liittyy oheispalveluita, siirrytään majoitustoiminnan puolelle”, Suomen Vuokranantajien päälakimies Sanna Hughes muistuttaa.
Taloyhtiön näkökulmasta suurimmat haasteet liittyvät taloyhtiön asukkaiden asumisrauhan turvaamiseen sekä vastuiden määrittelyyn taloyhtiöissä perittävistä maksuista, mahdollisista vahingoista tai muista kustannuksista.
”Airbnb-toimijoiden tulee muistaa, että taloyhtiö on siellä asuvien koti, jota satunnaisesti yhtiössä yöpyvien tulee kunnioittaa. Vaihtuvat Airbnb majoittujat luovat usein turvattomuutta, kun taloyhtiössä ei tiedetä, ketä kulloinkin huoneistossa ’asuu’ ”, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.
Asunto-osakeyhtiölaista ei löydy ratkaisua esille nousseisiin ongelmiin. Kiinteistöliitto Uusimaan mielestä ongelmien ratkaisua ei voida jättää pelkästään sopimisen varaan taloyhtiön ja Airbnb toimintaa harjoittavan osakkaan välillä, vaan toiminta kaipaa ohjeistusta.
Helsinki suunnannäyttäjänä on kerännyt kokoon ryhmän alan toimijoista, viranomaisista ja järjestöistä miettimään pelisääntöjä.
”Kun rajanveto vuokrauksen ja majoittamisen välillä on edelleen häilyvä, kaivataan nykyistä selkeämpiä linjauksia siitä, millä edellytyksillä raja ylittyy. Rajanveto pitäisi myös tehdä samalla tavalla olipa sitten kyse verottajasta, rakennus- tai terveysvalvonnasta tai pelastustoimesta” sanoo Sanna Hughes.
Lisätiedot medialle:
Mia Pujals, johtava lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa ry, p. 040 722 3003
Sanna Hughes, päälakimies Suomen Vuokranantajat ry p. 040 044 0903