Kuka vastaa vahingoista taloyhtiön remontissa – osakas vai yhtiö?
Kuvitellaan tilanne, jossa osakkaan kotiin on juuri asennettu uusi parketti, keittiöön on hankittu mittatilauksena tehty designkalusteratkaisu ja olohuoneen lattiaa koristaa arvokas villamatto. Sitten tulee taloyhtiön putkiremontti – ja yhtäkkiä parketissa on naarmuja, keittiökalusteissa kolhuja ja matossa vesivahingon jälkiä. Kuka on vastuussa? Saako osakas korvausta, ja keneltä?
Tällaiset tilanteet eivät ole harvinaisia. Vaikka itse remontti sujuisi teknisesti mallikkaasti, osakkaan näkökulmasta seuraukset voivat olla harmilliset – ja kalliit. Onko siis osakkaan käännyttävä urakoitsijan puoleen, vai voiko korvausta vaatia suoraan taloyhtiöltä?
Urakoitsijan vastuu
Osakkaalla on oikeus vaatia vahingonkorvausta suoraan vahingon aiheuttajalta eli urakoitsijalta. Tämä perustuu yleiseen vahingonkorvauslakiin. Korvauksen saaminen edellyttää kuitenkin sitä, että osakas pystyy osoittamaan vahingon johtuneen urakoitsijan huolimattomuudesta tai tahallisesta teosta.
Taloyhtiön vastuu työn teettäjänä
Urakoitsijan lisäksi myös taloyhtiö voi joskus olla vastuussa aiheutuneista vahingoista. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiö voi joutua korvaamaan vahingot, mikäli se on myötävaikuttanut vahinkoon rikkomalla asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä – joko tahallaan tai huolimattomuuttaan.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan kunnossapitotyössä on noudatettava hyvää rakennustapaa. Tämä koskee sekä urakoitsijaa että taloyhtiötä työn teettäjänä. Taloyhtiön vastuulla on varmistaa, että valittu urakoitsija toimii ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Yhtiön on huolehdittava myös siitä, että työn suunnittelu, sopiminen, toteutus ja valvonta tehdään asianmukaisesti.
Mikäli esimerkiksi korjaustyön suunnittelu valvonta laiminlyödään ja tästä seuraa vahinkoa osakkaalle, voidaan yhtiötä usein pitää vastuullisena. Korvausvastuu voi syntyä myös esimerkiksi silloin, kun yhtiö on valinnut osaamattoman urakoitsijan tai ei ole puuttunut tietoonsa tulleisiin urakoitsijan selkeisiin työvirheisiin.
Miten taloyhtiö voi välttää vastuun?
Jotta taloyhtiö ei joutuisi vastuuseen urakoitsijan aiheuttamista vahingoista, sen on toimittava huolellisesti kaikissa työn vaiheissa:
- Valitse huolellisesti: Urakoitsijan ammattitaito ja referenssit on tarkistettava ennen sopimuksen tekoa.
- Sovi selkeästi: Sopimuksessa on määriteltävä yksiselitteisesti työn laatuvaatimukset ja velvollisuus noudattaa hyvää rakennustapaa. Myös työn aikaiseen pintojen suojaukseen on kiinnitettävä sopimuksessa huomiota.
- Valvo riittävästi: Työn etenemistä on valvottava aktiivisesti, ja epäkohtiin on puututtava heti.
- Tiedota: Myös osakkaita on hyvä ohjeistaa suojaamaan omaisuutensa ennen remontin alkamista.
Simo Vihemäki
lakimies
Kiinteistöliitto Uusimaa