Koll på boendekostnaderna genom effektivare användning och underhåll
Centralt i hanteringen av boendekostnaderna är de boendes användnings- och förbrukningsvanor samt planmässighet och målinriktning i fastighetsunderhållet.
Aktieägarna och de boende i ett husbolag måste ha en samsyn på i en hurdan fastighet de vill bo. När man vet fastighetens aktuella skick och vad som eftersträvas kan man avtala om vad som ska göras och när för att uppnå de mål som har satts. En strategin för fastigheten fungerar som en slags färdplan för att nå målen. Efter att strategin har upprättats avtalar man vidare om hur allting ska genomföras.
Koll på förbrukningen genom åtgärder i vardagen
De boendes vanor i fråga om användning och förbrukning och vilja att ge akt och ändra på dem är det som mest påverkar hur man lyckas minska husbolagets skötselkostnader. I praktiken kan man inte hantera till exempel energi- och vattenförbrukningen om inte de boende, aktieägarna och de som ansvarar för fastighetsunderhållet är medvetna om fastighetens nuläge och de egna möjligheterna att bidra till en minskad förbrukning. Det handlar framför allt om att sprida information och motivera människor. Det behövs information om särskilt följande frågor:
- Motivera – vad är förbrukningens andel av skötselkostnaderna?
- Tydliggöra påverkningsmöjligheterna – vad kan man göra?
- Följa upp resultat och lämna respons – vad har uppnåtts?
De boende och aktieägarna bör med regelbundet avtalade intervaller informeras om till exempel kostnaderna för uppvärmningen av fastigheten samt el- och vattenförbrukningen. Dessutom behöver de få information om hur de kan påverka sin förbrukning. Styrning genom information, som utbildningar, är av stor vikt för att ändra på användnings- och förbrukningsvanor och öka allmän kunskap. På detta sätt kan man påverka boendekostnaderna.
De boende kan påverka fastighetens skötselkostnader på många sätt. Det centrala är att följa vattenförbrukningen, vattenläckage, inomhustemperaturen och ventilationens funktion.
Koll på vattenanvändning och vattenläckage
Bruksvattnets andel av skötselkostnadern kan vara större än uppvärmningen av lokalerna. Därför är det viktigt att fästa särskild uppmärksamhet vid vattenförbrukningen. Enklast påverkar man vattenförbrukningen genom att följa upp den och ändra sina egna förbrukningsvanor. Särskilt att duscha förbrukar mycket vatten och det är relativt enkelt att ändra på det.
Det är bra att kontrollera trycket i bruksvattennätet regelbundet med några års intervaller. Det är enkelt för fastighetens serviceman att mäta vattenmängden från tappställena och föreslå åtgärder för att minska vattenförbrukningen. Ett typiskt normflöde från duschen i badrummet är 12 liter i minuter och från kökskranen 6 liter i minuten. Det går snabbt och enkelt att kolla flödena, och samtidigt är det en mycket lönsam åtgärd.
Koll på inomhustemperaturen
I många husbolag är inomhustemperaturen vintertid alltför hög. Lämplig temperatur i bostäder är 20–22 ̊C. Alltför höga rumstemperaturer förbrukar onödig energi och onödiga pengar, och dessutom är höga temperaturer skadliga för hälsan.
I husbolag är det bra att komma överens om måltemperaturer för rumsluften och ställa in den enligt allmänna riktvärden. Alla ska informeras om dessa temperaturer och uppmanas att följa upp dem i sina egna lägenheter. Husbolaget ska gärna skaffa en termometer för alla lägenheter med vilken man kan följa inomhustemperaturen. Att sänka alltför höga inomhustemperaturer eller jämna ut temperaturerna kan förutsätta att man justerar elementnätets grundinställningar.
Koll på hur ventilationen fungerar
Ventilationen har en stor energiekonomisk betydelse, varför nödvändiga åtgärder i fastighetsskötseln är att se till att driften, servicen och underhållet görs korrekt och ändamålsenligt. Därför behöver ventilationens funktion ses över regelbundet.
Med ventilationens grundinställning kan man säkerställa att planerad mängd luft tas in i och förs ut ur bostäderna. Om luftströmmarna i ventilationssystemet före justeringen har varit alltför stora eller fläktarnas driftscheman felaktiga sparar man med justeringarna även el och uppvärmningsenergi. Också för att minska boendekostnader hittas sanningen i att handla planmässigt och målinriktat.
Jari Virta
teknologie doktor, byggnadsteknisk utvecklingschef
Kiinteistöliitto Uusimaa