Helppoa kuin hanan vaihto, vai onko sittenkään?
Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan muutostöitä omalla kustannuksellaan. Tyypillisiä, pieniä muutostöitä ovat esimerkiksi liesikuvun uusiminen ja hanan vaihto. Kuten lakimiehemme Katriina Sarekoski omassa blogissaan 18.9.2023 kirjoitti, muutostöistä on tehtävä kirjallinen ilmoitus yhtiölle jo suunnitteluvaiheessa, muutoin osakas voi joutua korvausvastuuseen, jos jokin menee pieleen.
Mitä? Miten? Mitä materiaaleja … ja kuka valvoo?
Millainen muutostyöilmoitus sitten on hyvä? Ilmoituksen on oltava riittävän yksityiskohtainen, jotta taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä voivat arvioida, mitä osakas aikoo asunnossaan tehdä, noudatetaanko työssä hyvää rakennustapaa ja voiko työstä tulla haittaa tai vahinkoa yhtiölle/toiselle osakkaalle. Ilmoituksessa on tarvittaessa käytettävä liitteitä tarvittavien yksityiskohtien varmistamiseksi.
Käytännössä siitä tulee käydä ilmi, mitä tehdään, minkälaisia materiaaleja käytetään, kuka suunnittelee tai johtaa työtä, kuka työn tekee ja miten tarkastukset dokumentoidaan. Muutostyöilmoitukset käsittelee hallitus tai isännöitsijä. Muutostyöilmoituksen käsittelyyn kannattaa siis varata aikaa.
Yhtiöllä on oikeus valvoa osakkaan tekemää muutostyötä ja siitä aiheutuvat tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset maksaa osakas. Osakkaan on ilmoitettava aikataulu niistä työvaiheista, jotka yhtiö haluaa tarkastaa. Valvonta on aina dokumentoitava kirjallisesti ja valvonta-asiakirjaan on kirjattava missä, mitä ja milloin on valvottu ja kuka on toiminut valvojana.
Perustasoa vai ei – kenellä on kunnossapitovastuu?
Osakas vastaa siitä, että työ suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti ja että se ei se aiheuta haittaa tai vahinkoa. Yhtiön valvonta ei lähtökohtaisesti poista osakkaan vastuuta mahdollisessa vahinko- tai haittatapauksessa.
Yhtiö vastaa edelleen sellaisesta osakkaan teettämän asennuksen kunnossapidosta, joka rinnastuu yhtiön toteuttamaan tai vastuulleen hyväksymään toimenpiteeseen, ja jonka toteuttamista yhtiöllä on ollut mahdollisuus valvoa. Osakkaan vastuulle sen sijaan kuuluu yhtiön perustasosta poikkeavien muutostöiden kunnossapito.
Yksi yleisimpiä osakkaan tekemiä muutostöitä on vesihanan uusiminen. Tarjolla on paljon perinteisiä, eri merkkisiä ja erityyppisiä vipuhanoja, mutta myös sähköiset, kosketusvapaat hanat ovat alkaneet yleistyä. Toistaiseksi on katsottu, että osakkaan muutostyönä asentama sähköinen, liiketunnistimella varustettu hana ei rinnastu nk. perustason hanoihin ja ei siten kuulu yhtiön kunnossapitovastuulle. Hanaa valittaessa on myös hyvä muistaa, että hanojen laatu ja kestoikä voivat erota toisistaan paljonkin ja että eri valmistajien hanojen varaosien saatavuus vaihtelee tai niitä ei ole saatavilla lainkaan.
Hanan vaihto on helppoa – vai onko sittenkään?
Vuoden 2020 alussa astui voimaan Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen vesikalusteiden olennaisista teknisistä vaatimuksista (497/2019). Asetuksessa on määritelty, mitä teknisiä ominaisuuksia hanalta Suomessa vaaditaan. Suurimmilla hanavalmistajilla on tuotteilleen voimassa oleva tyyppihyväksyntäpäätös, jossa mainitaan, että kyseinen tuote täyttää asetuksen 497/2019 asettamat, olennaiset, tekniset vaatimukset. Kun osakas siis ilmoittaa vaihtavansa hanan, yhtiön kannattaa olla tarkkana ja edellyttää, että muutostyöilmoituksen liitteenä on dokumentti, josta voidaan varmistaa, että hana on kelvollinen eli täyttää ko. asetuksen vaatimukset.
Tyyppihyväksyntä ei sinällään takaa varaosien saatavuutta, mutta kun valmistaja sen voi esittää, varaosia on yleensä saatavilla. On tavallista, että kaikkien halvimpien hanojen valmistajat eivät ole hakeneet tuotteilleen tyyppihyväksyntää ja niin ollen myös varaosien kanssa voi olla niin ja näin. Tunnetunkin hanavalmistajan tyyppihyväksyntä on voinut myös vanhentua. Pahimmillaan rikkoutunutta hanaa ei voi korjata, vaan se täytyy vaihtaa uuteen kokonaan. Perustasoisen hanan kunnossapitoviulut maksaa taloyhtiö.
Usein hanan uusiminen edellyttää vesikalusteen vaihdon lisäksi muita putkitöitä. Silloin muutostyötä pitäisi aina valvoa ja edellyttää, että asennukset tekee LVI-alan ammattilainen, jolla on esittää toiminnan vastuuvakuutus. Mikäli hanan vaihtotyö ei edellytä mitään putkimuutoksia ja sen suorittaa vastuuvakuutuksen omaava LVI-asennusliike, en pidä yhtiön valvontaa välttämättömänä.
Janne Laksola
LVI-asiantuntija
Kiinteistöliitto Uusimaa