Asunto-osakeyhtiölaki uudistui 8.3.2023 voimaan tulleilla säännöksillä
Osakkeenomistajalle tuli aiempaa laajempi oikeus rakennuksen esteettömyyttä parantavien muutostöiden tekemiseen. Muutostyöoikeus koskee myös osakehuoneiston ulkopuolisia tiloja ja oikeutta arvioidaan samoilla periaatteilla kuin oikeutta muutostöihin omassa huoneistossa.
Yhtiön tulee sallia rakennuksen esteettömyyttä parantavat osakkeenomistajan muutostyöt, jos niistä ei voida osoittaa aiheutuvan kohtuutonta haittaa tai vahinkoa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Muutostyöt toteutetaan osakkeenomistajan kustannuksella ja osakkeenomistaja vastaa myös jatkossa muutosten kunnossapidosta.
Osakkeenomistajan muutostyöoikeus yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa koskee vain rakennuksen esteettömyyttä parantavia muutostöitä. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköinen ovenavausjärjestelmä tai kulkuluiska rakennuksen ulko-oven yhteyteen. Muiden osakehuoneiston ulkopuolisten muutostöiden osalta yhtiöllä on edelleen vapaa harkintavalta sen suhteen, antaako se luvan muutostyölle vai ei.
Toinen uudistus koskee kestävän asumisen mukaisten uudistusten toteuttamisen helpottamista vanhassa rakennuskannassa. Tähän asti yhtiökokous on voinut enemmistöllä päättää vain sellaisista uudistuksista, jotka ovat muodostuneet tavanomaisiksi asuinrakennuksissa. Jatkossa yhtiökokous voi päättää enemmistöllä kestävää asumista edistävistä uudistuksista samassa tahdissa kuin uudistus yleistyy uusrakentamisessa. Tällaisista uudistuksista mainitaan lain esitöissä esimerkkeinä muun muassa yhteiskäyttöautopalvelu, älypostijärjestelmä, aurinkopaneelit ja sähköajoneuvojen latausinfra.