Taloyhtiön omat säännöt
Aina ei yhteiselo taloyhtiössä ole auvoista. Tätä elämänmenoa helpottamaan on hyvä olla voimassa taloyhtiön järjestysmääräykset, eli niin sanotut yhtiön omat säännöt. Järjestysmääräykset voivat sisältää sääntöjä yhteisten tilojen käytöstä, jätehuollosta, hiljaisuudesta, pysäköinnistä sekä näiden sääntöjen rikkomisesta.
Järjestyssääntöjen pääasiallinen tarkoitus on tietenkin, että jokainen asukas huomioi omassa asumisessaan ja elämisessään talon toiset asukkaat. Ja kun järjestyssäännöt vahvistetaan yhtiökokouksessa, saadaan mahdollisimman moni osakas tietoiseksi säännöistä ja niiden noudattamisen tärkeydestä. Kokouksen jälkeen on suositeltavaa kiinnittää vahvistettu järjestysmääräys sääntöineen yhtiön ilmoitustaululle kaikkien asukkaiden nähtäväksi.
Lähtökohtaisesti taloyhtiön järjestyssääntöjä täytyy noudattaa, mutta niiden tulee olla kohtuullisia, eikä niillä saa sitovasti rajoittaa normaalia asumista ja elämää. Se mitä voidaan pitää normaalina asumisena, on vaihtunut ajan kuluessa ja lainsäädännön muuttuessa. Sääntöjä laadittaessa tai muutettaessa taloyhtiön tulee huolehtia siitä, että säännöt ovat linjassa voimassa olevan lainsäädännön kanssa.
Järjestyssäännöt toimivat voimassa olleessaan sekä ennaltaehkäisevinä että jälkikäteen noudatettavina, jolloin asiaan voidaan puuttua esim. pakkokeinoilla. Järjestyssääntöjen rikkomisesta voi pahimmassa tapauksessa aiheutua merkittäviäkin seurauksia ja siksi niihin ei tulisi suhtautua vähätellen. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiöllä on jopa oikeus ottaa osakkaan huoneisto yhtiön hallintaan, jos osakkeenomistaja tai muu huoneistossa asuva ei noudata yhtiön sääntöjä. Myös vuokranantajalla on samoin perustein oikeus purkaa vuokrasopimus. Viime kädessä tämänkin asian ratkaisee yleinen tuomioistuin. Mutta hyvin pitkälle päästään jo sillä, että okainen muistaa huomioida myös muut talon asukkaat.
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan asiakkuuspäällikkö Marika Sipilä.