Saiko taloyhtiösi isännöintiä koskevan hinnankorotusilmoituksen?
Moni taloyhtiö on saanut viime aikoina isännöintiä koskevan hinnankorotusilmoituksen. Taloyhtiöiden onkin hyvä muistaa, että hinnankorotus ei ole isännöintialalla eikä missään muissakaan taloyhtiön sopimussuhteissa automaatio, vaan perusteet korotuksella tulee aina löytyä taloyhtiön ja palveluntarjoajan välillä solmitusta sopimuksesta.
Sopimus sitoo lähtökohtaisesti osapuoliaan ja siten myös sopimuksessa sovittu hinta. Sopimusta ei voida muuttaa kuin molempien osapuolten yhteisymmärryksessä, ellei sopimuksessa ole toisin sovittu. Isännöintisopimuksissa on tyypillisesti sovittu hinnantarkistuksesta. Tarkistusehdossa tulisi olla mainittu ainakin korotuksen ajankohta ja korotuksen peruste. Jos sopimuksessa on hinnantarkistusehto ja korotus on ehdon mukainen, on palvelutarjoajalla oikeus hinnan tarkistukseen.
Isännöintisopimuksissa viitataan myös usein hinnantarkistuksen osalta isännöintipalvelujen yleisissä sopimusehdoissa sovittuun (ISE 2007). Kyseisten yleisten ehtojen 12 § määrää hinnantarkistusmenettelyn osalta seuraavaa: Sopimushinnan tarkistusehdotus on annettava kirjallisesti tilaajalle riittävän ajoissa ennen esitettyä hinnantarkistusajankohtaa. Hinnantarkistukselle tulee olla peruste, joka on syntynyt sopimukseen johtaneen tarjouksen antamisen jälkeen ja joka on sopimuksen käsittämään suoritukseen välittömästi vaikuttava. Ellei tilaaja hyväksy hinnantarkistusta, tulee siitä kirjallisesti ilmoittaa toimeksisaajalle kuukauden kuluessa tarkistusilmoituksesta, minkä jälkeen tulee välittömästi käynnistää mahdolliset tarkistusneuvottelut. Ellei hinnasta päästä sopimukseen, on toimeksisaajalla oikeus irtisanoa sopimus kolmen (3) kuukauden irtisanomisajalla.
Isännöintisopimuksen ollessa toistaiseksi voimassa oleva, on osapuolilla luonnollisesti muutoinkin oikeus sopimuksen irtisanomiseen sopimuksessa sovittua irtisanomisaikaa noudattaen.
Kuinka sitten taloyhtiön hallituksen tulisi menetellä hinnantarkistusilmoituksen saatuaan? Ohjenuora voisi olla seuraava:
1) Vertaa hinnantarkistusehdotusta sopimukseen.
2) Jos tarkistusehdotus ei ole sopimuksen mukainen tai jos sopimuksessa viitataan ISE 2007 ehtojen mukaiseen hinnantarkistusmenettelyyn, ei hinnantarkistusta ole pakko hyväksyä sellaisenaan vaan siitä voidaan neuvotella.
3) Jos osapuolet eivät pääse hinnantarkistuksesta sopimukseen, toistaiseksi voimassa oleva sopimus on irtisanottavissa noudattaen sovittu irtisanomisaikaa.