”Rauhoittaa, kun saa upottaa sormet multaan” – taloyhtiön yhteiset viljelylaatikot luovat viihtyisyyttä
Espoo Latokaskessa on kesän ajan kokeiltu taloyhtiön yhteisiä viljelylaatikoita Circular Green Blocks -hankkeessa ja syksyn tullen olikin hienoa päättää projekti asukkaiden yhteisiin sadonkorjuujuhliin.
”Rauhoittaa, kun saa upottaa sormet multaan, parasta stressiä vastaan” kuvailee taloyhtiössä asuva Jaana. Hänen lapsensa Lumi, on innokas kasvien kastelija. Hän maistelee tottuneesti tomaatteja ja vesimelonia ja toteaa ”kypsää” eli oikein hyvää ja maukasta!
Lisämausteena yhteisöllisyys
Kaupunkiviljelyllä on tutkitusti paljon hyviä puolia. Se lisää mm. omavaraisuutta, luo viihtyisyyttä ja lisää kaupunkien piha-alueiden monimuotoisuutta. Latokaskessa asukkailta hyviä puolia kysyttäessä, nousee yksi ylitse muiden, yhteisöllisyys ja viljelyn tuoma ilo.
”Aina, kun menee ulos kastelemaan kasveja, tulee iloinen mieli” vahvistaa Jaana.
Viljelylaatikoiden hoidon lomassa on helppo tutustua naapureihin ja samalla kun puhutaan kasveista, puhutaan myös paljon muusta ja tullaan tutuiksi puolin ja toisin. Tämä helpottaa monen asian hoitamista ja luo kokonaisvaltaista viihtyisyyttä.
Helpolla alkuun
Circular Green Blocks -hankkeessa, jossa taloyhtiö on mukana, kokeillaan innovatiivisia ja kestäviä kierto- ja jakamistalouden kortteliratkaisuja. Projektissa kaupunkiviljelyn aloittaminen ja kasvatus on tehty asukkaille helpoksi. Latokasken kohteessa Blokgarden toi taloyhtiön pihalle valmiit viljelylaatikot, joihin asukkaat saivat itse valita, mitä lähtevät kasvattamaan. Syksyn tullen laatikot kerätään Blokgardenin toimesta talvisäilöön, pestään ja mullat kierrätetään. Tällainen malli on helppoa myös taloyhtiön näkökulmasta, kun laatikot eivät ole omia, suurta alkupanosta ei tarvita ja viljelyä voidaan kokeilla kausi kerrallaan. Myöskään talvivarastointia ei tarvitse miettiä eikä multien ja muiden ostamista ja kuljettamista.
Omasta maasta ruokapöytään
Asukkaiden mukaan satoa on tullut hyvin. Viljelmässä on sekä asukkaiden omia laatikoita että yhteisiä. Yhteisistä laatikoista kuka tahansa voi napata mukaansa kasviksia ja yrttejä ja asukkaiden omista laatikoistakin on tullut satoa niin runsaasti, että siitä on riittänyt myös muille. Nopea kyselykierros paljastaa, että ainakin pinaattipannukakkua ja sienikastiketta on kokkailtu sadon antimista. Kun ruoka tulee pöytään omalta takapihalta, voi olla varma tuoreudesta ja siitä, että mukana ei ole mitään ylimääräistä. Tämä on lisännyt asukkaiden kasvatusintoa.
Yhteisviljelylle toivotaan jatkoa
Taloyhtiössä mietitään jo asukkaiden kesken ensi kesää ja mahdollisuuksia jatkaa yhteisviljelyä. Viljelyn jatkamisen puolesta puhuu myös se, että ensimmäinen kesä menee yleensä hieman opettelussa. Aluksi osa asukkaista ehkä hieman arkailee tulla mukaan ja kun viljely lähtee kunnolla käyntiin, kiinnostus ja innostus leviävät ja seuraavaan kauteen on helppo saada lisää innokkaita mukaan.
Lisätietoa:
Lue lisää Circular Green Blocks -hankkeesta >>
Lue lisää viljelylaatikoista >>