Ilmastoviisas taloyhtiömme – energiatekoja rahaa säästäen
Ajattelenko kuinka paljon ilmastoa, kun pidän kotona ikkunaa auki, nautin pitkistä suihkuista tai käännän patteritermostaatit kaakkoon. No suoraan sanoen en, mutta onneksi olen kasvanut sekä pihiksi että ohjeita noudattavaksi kunnon kansalaiseksi. Ja kun siihen liitetään vielä työ taloyhtiöiden palvelujärjestössä sekä oman taloyhtiön puheenjohtajuus, on aika ohjeidenmukainen soppa keitetty.
Mikä sitten on ilmastoviisautta asumisessa, olipa kyse omakotitalosta tai suuremmasta taloyhtiöstä. Itse näen sen kokonaisuutena, joka muodostuu useista pienistä osista. Näistä osista puhutaan myös Kiinteistöliitto Uusimaan alueella pysähtyvässä Ilmastoviisas taloyhtiö -kiertueen luennoissa 13.10. Siellä mainitaan, että ”viisautta on varautua ja suojautua ilmastonmuutoksen vaikutuksilta sekä pyrkiä hillitsemään ja ehkäisemään niitä”.
Jos halutaan hillitä ja ehkäistä ilmastonmuutoksen vaikutuksia, pitää tietenkin ensin selvittää mitä nämä muutokset voivat meidän kohdallamme olla, ja missä kunnossa taloyhtiömme on ottamaan näitä muutoksia vastaan. Oman, vuonna 1963 rakennetun 7-kerroksisen ja kaksiportaisen taloyhtiöni teettämä kuntoselvitys on mainio apuväline avaamaan osakkaiden silmät valmiudestamme tuleviin muutoksiin ja sen tarvitsemiin toimenpiteisiin. Tapahtuu maailmalla tai ilmakehässä mitä tahansa, seisoo taloyhtiömme toivottavasti paikoillaan vielä 50 vuoden päästä ja kaipaa siksi pitkäjänteistä sekä suunnitelmallista huoltoa ja kunnossapitoa. Peukutan siis säännöllisesti teetetyn kuntoselvityksen puolesta!
Mitä sitten ovat ne pienet kokonaisuuden osat, joilla minä yksittäisenä asukkaana voin kantaa korteni kekoon, kun taloyhtiön panostukset kohdistuvat kiinteistöömme. Aika moni niistä liittyy järkevään energiankäyttöön, joka samalla säästää sekä omia euroja että maapalloamme. Miksipä en siis liittyisi ilmastoviisaiden joukkoon ja kiinnittäisi huomiota esimerkiksi seuraaviin arkisiin asioihin: vähennän veden turhaa valuttamista, pidän huonelämpötilan kohtuullisena (24 astetta on liikaa), suljen ikkunat lyhyen tuuletuksen jälkeen, lajittelen jätteet oikeisiin astioihin, käytän vain led-lamppuja enkä tuki ilmanvaihtoaukkoja. Peukutan siis helposti toteutettavien tekojen puolesta!
Taloyhtiön ja asukkaiden panostus näissä ilmastotalkoissa on erittäin tärkeä ja siitä viestiminen niiden elinehto. On turha syyttää muita passiivisuudesta ilman riittävän aktiivista tiedotusta. Ja vaikuttavan viestin perille menemiseksi on hyvä kertoa euroissa, mitä minä viisaudella säästän. Peukutan siis riittävän ja selkeän tiedottamisen puolesta!
Ja lopuksi vielä omasta yhtiöstäni. Meillä on tehty vuosien saatossa moninaisia kunnossapitotoimia järkevän energiakäytön puolesta, mutta uutta opittavaa on aina. Olen siksi ilmoittanut taloyhtiömme paikallisen kiinteistöyhdistyksen Ilmastoviisautta taloyhtiöille -työpajaan tälle syksylle. Odotan, että ammattilaisten avulla (Motiva, Talokeskus) luomme käytäntöjä eri ikäisille taloyhtiöille ja voimme jakaa opittua viisautta teille kaikille. Peukutan vielä lopuksi ikuisen oppimisen puolesta!
Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Uusimaan asiakkuuspäällikkö Marika Sipilä.