Julkaistu · Päivitetty
Energiansäästö taloyhtiössä – mistä asioista taloyhtiön hallitus voi päättää
Maanantaina 12.9. julkaistu Indeksitalo-selvitys lupaa kylmää kyytiä taloyhtiöille: energiakustannukset kasvavat tänä vuonna rajusti, samoin muut menot. Monessa taloyhtiössä mietitäänkin toimia energian säästämiseksi. Vinkit energiansäästöön taloyhtiössä löydät täältä >>
Mistä asioista taloyhtiön hallitus voi päättää liittyen energiansäästöön taloyhtiössä? Keräsimme tähän usein kysytyt kysymykset.
Voiko taloyhtiön hallitus tiivistää saunavuoroja?
Voiko taloyhtiön hallitus rajoittaa taloyhtiön ilmaisen pesutuvan ja kuivaushuoneen käyttöä?
Voiko taloyhtiön hallitus päättää taloyhtiön pesutuvan/saunan maksuista?
Käytön muuttuminen ilmaisesta maksulliseksi kannattaa kuitenkin viedä yhtiökokouksen päätettäväksi, jos tämä on mahdollista. Asia tulee viedä yhtiökokouksen päätettäväksi aina tilanteessa, jossa yhtiöjärjestys ei sisällä nimenomaista määräystä toimivallan kuulumisesta hallitukselle ja yhtiökokous on esimerkiksi viimeisessä varsinaisessa yhtiökokouksessa nimenomaisesti päättänyt käytön maksuttomuudesta.
Yhteisten tilojen käytöstä ja niistä perittävistä korvauksista päättäminen kuuluu hallituksen toimivaltaan, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Autopaikkamaksuista päättäminen kuuluu siten pääsääntöisesti hallituksen toimivaltaan ja hallitus voi päättää niiden nostamisesta. Jos autopaikkamaksujen tarkistamisesta on jotain nimenomaisesti sovittu, tulee sopimusta noudattaa.
Vastikkeen suuruudesta päättäminen kuuluu pääsääntöisesti yhtiökokoukselle. Hallitus ei voi päättää ylimääräisen vastikkeen perimisestä, ellei yhtiökokous ole nimenomaisesti valtuuttanut hallitusta tällaiseen. Suositeltavaa onkin, että varsinaisessa yhtiökokouksessa tehtäisiin päätös, jolla hallitus valtuutetaan perimään 1-2 ylimääräistä vastiketta toimikautensa aikana.
Lue lisää: Kiinteistöliitto – Taloyhtiöiden talousarvio-oletukset tarkennettava huolella vuodelle 2022
Lue lisää: Energiakriisi voi johtaa taloyhtiön kassan tyhjenemiseen – mitä tehdä? >>
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka 1) yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen ovat epätavallisia tai laajakantoisia, 2) vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen; taikka 3) vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muihin osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämisestä aiheutuviin kustannuksiin.
Talousarvion puitteissa pysyvien ja kustannuksiltaan vähäisten toimenpiteiden päättäminen kuuluu siten hallituksen toimivaltaan. Toimenpiteen suuruutta on kuitenkin arvioitava suhteessa yhtiön kokoon ja talouteen.
Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen toimiin, jotka vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen. Siten huoneiston käytön kannalta merkityksellinen lämpötilan lasku tulee viedä yhtiökokouksen päätettäväksi. Ohjeellisena voitaneen pitää, että tällainen olisi ainakin astetta suurempi lämpötilan lasku. Asumisterveysasetuksen määräyksiä tulee luonnollisesti kaikissa tilanteissa noudattaa.
Jos kylmäkellari halutaan poistaa käytöstä kokonaan, tulisi asiasta päättää yhtiökokouksessa. Huomiota tulisi kiinnittää myös yhtiön yhtiöjärjestykseen. Päätöksentekoon vaikuttaa se, ovatko tilat merkitty yhtiön vai osakkaiden hallintaan.
Lue lisää Kiinteistöliiton blogista >>