Tips för förnuftig energianvändning hemma och i husbolaget
Just nu är det särskilt aktuellt att spara energi och förnuftigt för både de boende och hela husbolaget. I husbolaget går det åt mest energi för uppvärmning och varmt bruksvatten. Energi- och vattenkostnaderna står typiskt för 30–40 procent av husbolagens skötselutgifter (baserat på statistik från 2020).
Följ regelbundet förbrukning
Innan husbolaget börjar planera större energirenoveringar är det värt att först ta en titt på det egna husbolagets energiförbrukning. Det är ett första steg mot energisparåtgärder. På samma sätt som husbolagets styrelse vid sina möten följer bolagets kassasaldo, bör man följa även energi- och vattenförbrukningen.
I husbolag kan man uppnå energibesparingar på både boende- och husbolagsnivå. När det gäller att spara energi finns det inga snabbvinster eller trick. Det som är bra är att alla medel redan står till förfogande och det finns gott om forskningsbaserad information om dem. Nu gäller det att ta dem i bruk! T.ex. de för många välbekanta tipsen att duscha lite kortare, sänka rumstemperaturen och minska spillenergin är bra metoder och senast nu är det värt att beakta dem.
Om man lyckas få aktieägarna att först uppmärksamma sin egen energiförbrukning och aktivt följa den, återspeglar det sig positivt även på husbolagets energiförbrukning. Numera kan boende enkelt följa sin elförbrukning via energibolagens online-tjänster. Regelbunden uppföljning är en nyckel till att dämpa och minska förbrukningen. På samma sätt kan husbolagets representanter ta en titt på husbolagets el- och värmeförbrukningssiffror.
En sund förnuft påverkar direkt till kostnader
I husbolagen är det bra att uppmärksamma de boende på en förnuftig energianvändning. När energin blir dyrare stiger husbolagets kostnader och har direkt inverkan på husbolagets bolagsvederlag. I många husbolag blir man tvungen att höja skötselvederlagen och t.o.m. ta ut extra vederlag. Planering och beredskap är alltid bättre medel än att reagera i efterskott.
Genom att förkorta tiden i duschen sparar man enkelt energi och vatten. I husbolag behövs energi för uppvärmning av utrymmen och varmt bruksvatten. Typiskt går 20–30 procent av den köpta uppvärmningsenergin åt för att värma bruksvatten. I husbolag som saknar vattenmätare i bostäderna går det vanligtvis åt mer vatten.
Räkna med hjälp av det här exemplet ut hur mycket förbrukningen i ditt husbolag blir i euro. Resultatet påverkas av vilken energiform ditt husbolag använder (t.ex. fjärrvärme eller elvärme) och av det gällande energiavtalet.
I många husbolag är det alldeles för varmt i trappuppgången. I HRM:s projekt om temperaturen i husbolagens gemensamma utrymmen märkte man att de uppmätta temperaturerna i dessa utrymmen i regel låg över 20 grader och ibland var t.o.m. 24 grader. Här finns en avsevärd sparpotential. Cirka 17 grader borde bra räcka till i trappuppgången och källarförråden. Dessutom bör man ägna uppmärksamhet åt hur varmt det är i garagen.
Genom att sänka temperaturen i lägenheterna sparar man energi. Om man sänker temperaturen i alla uppvärmda utrymmen med en grad sparar man cirka 5 procent i husbolagets uppvärmningsenergi.
Det lönar sig att följa och mäta rumstemperaturerna regelbundet. När lägenhetstemperaturerna justeras bör man beakta även bestämmelserna i förordningen om sanitära förhållanden i bostäder. Energiekonomiska temperaturer i bostadsrum förbättrar boendetrivseln och inomhusklimatets kvalitet på många sätt.
Förbättrad energieffektivitet är en del av en god och planenlig fastighetsskötsel. Energieffektiv belysning, ventilation och värmeåtervinningssystem minskar energiförbrukningen.
En byggnads värmeenergi (orangea pilar) och värmeförluster (röda pilar) i bostadshus 1960–1990. Bild: Harri Pakarinen/Suunnittelutoimisto Aamu, bilden ingår i boken Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia).
Dags att ge utomhusbassängen lov
Badtunnor och bassänger har ökat mycket i rad- och parhus och är enkla objekt där man kan spara energi. När hösten kommer lönar det sig att sluta använda dem och börja på nytt nästa vår. Mängden energi bassängen drar beror på många faktorer, t.ex. dess storlek och isolering, vattnets temperatur och utetemperaturen.
Här en exempelkalkyl på vad en eluppvärmd bassäng förbrukar i månaden sommartid.
Vattenmängden är cirka 900 liter och genomsnittstemperaturen 34 grader, isolerad endast med ett däck. Bassängen förbrukar cirka 350 kWh/mån. Nu kan elen med ett nytt elavtal kosta t.ex. 22,30 cent per KWh (+ elöverföring inkl. skatter), vilket gör att bassänganvändningen enligt denna formel kostar 83 euro i månaden (+ elöverföring inkl. skatter). Genom att minska antalet månader bassängen används sparar man avsevärt.
Läs mer:
Snäppet Svalare >>
Spara energi >>
Fastighetsförbundets energirådgivning >>