När kan husbolagets styrelse bli skadeståndsskyldig?
Husbolagets styrelse har en central roll i förvaltningen av husbolaget och i att ordna verksamheten på ett lämpligt sätt. Som en baksida av att sköta viktiga uppgifter kan det finnas skadeståndsansvar om uppgifter försummas eller sköts slarvigt. Ansvar behöver dock inte fruktas. Är man aktiv, har intresse och vid behov utnyttjar experter kommer man långt.
Skadeståndsansvar enligt lagen om bostadsaktiebolag
Enligt lagen om bostadsaktiebolag ska en styrelseledamot ersätta skada som hen uppsåtligen eller vårdslöst har orsakat bolaget i strid med sin skyldighet till omsorg i sin befattning. Med skyldighet till omsorg avses att enligt lagen ska styrelsen och förvaltaren agera omsorgsfullt till förmån för bolaget. Dessutom ska en styrelseledamot ersätta skada som hen uppsåtligen eller vårdslöst har orsakat bolaget, aktieägaren eller annan person genom att bryta mot lagen om bostadsaktiebolag eller bolagsordningen.
Uppkomsten av skadeståndsansvar förutsätter att det har uppstått skada som kan mätas ekonomiskt på grund av vårdslös handling eller försummelse. Dessutom ska den orsakade skadan ha orsakssamband med styrelseledamöternas vårdslösa agerande.
Omsorg bedöms objektivt, dvs. en styrelseledamot ska agera som en omsorgsfull person skulle göra i liknande omständigheter. Tillräcklig omsorg innebär vanligtvis att den information som krävs för situationen har inhämtats som bakgrund för beslutet, att ett konsekvent beslut har fattats baserat på den informationen och att inte styrelseledamöternas intressekonflikter har påverkat beslutsfattandet.
Principen om solidariskt ansvar som utgångspunkt
Styrelsen ansvarar vanligtvis gemensamt för sina beslut om alla styrelseledamöter har deltagit i beslutsfattandet. Styrelseledamöter som har röstat emot eller varit frånvarande är inte i första hand ansvariga för felaktiga beslut. En styrelseledamot som avgår från styrelsen mitt i mandatperioden är inte heller ansvarig för beslut som fattas efter avgången.
Om en styrelseledamot inte vill binda sig till ett majoritetsbeslut i styrelsen, är det lämpligt att den som har en annan åsikt lämnar sitt skilda yttrande om ärendet i protokollet från styrelsemötet. En styrelseledamot som har lämnat ett skilt yttrande är inte i första hand ansvarig för eventuella ansvarsfrågor relaterade till beslutet.
Exempel på ansvarssituationer
I praxis har styrelsen ansvar för skadestånd exempelvis när disponentens handlingar och användningen av pengar inte har övervakats. Dessutom har bolagets ledning dömts till skadestånd när styrelseledamöter och disponenten har försummat sin skyldighet att ta ut vederlag och ta lägenhet i besittning på grund av obetalda avgifter. Ansvarssituationer kan också relatera till exempelvis dålig organisering av bolagets reparationsprojekt eller om befogenheten överskrids. Befogenhetsöverskridande sker exempelvis när styrelsen fattar beslut i en fråga som borde ha avgjorts av bolagsstämman.
Hörnstenarna för noggrant agerande
Att hamna i skadeståndsansvar är osannolikt om styrelsen är aktiv i sitt agerande och strävar efter att få reda på saker. Enligt min åsikt är några av grundprinciperna för noggrant handlande följande:
- Känn ditt bostadsbolag
– Sätt dig in i ditt bolags viktigaste dokument, såsom bolagets stadgar, avtal (särskilt disponent-, fastighetsskötsel- och försäkringsavtal), tidigare mötesprotokoll samt dokument som rör bolagets ekonomi och byggnadernas skick. Observera! Styrelsemedlemmarna har ofta en ansvarsförsäkring som skydd i många situationer med skadeståndsansvar.
– Ha en övergripande kunskap om bolagets framtida underhållsbehov.
- Använd expertis
– En professionell disponent är styrelsens viktigaste samarbetspartner. Styrelsens uppgift inkluderar dock även att övervaka disponenten, så bolagets angelägenheter kan inte lämnas helt och hållet i disponentens ansvar.
– Konsultera branschexperter i frågor som kräver specialkunskap.
- Förbered och dokumentera besluten noggrant
– Författa tydliga protokoll över besluten.
– Se till att styrelsen har befogenhet att fatta det aktuella beslutet.
- Följ bolagets situation
– Följ regelbundet alla vederlag och kostnader.
– Följ regelbundet elförbrukningen, värmeförbrukning och vattenförbrukning.
– Utred budgetavvikelser eller likviditetsproblem omedelbart.
Noggrann styrelseverksamhet konkretiseras exempelvis i Rekommendation om god förvaltningssed i husbolag (på finska på: kiinteistoliitto.fi/taloyhtio/hallitus/taloyhtionhyvahallintotapa).
Avslutningsvis är det bra att komma ihåg att ansvarsfrågor ofta är komplexa och att situationer alltid måste bedömas från fall till fall. I denna text behandlas inte disponentens skadeståndsansvar, vilket ofta bedöms parallellt med styrelsens ansvar, eller preskription av ansvar. Vår juridiska rådgivning är till medlemmarnas förfogande även för frågor relaterade till skadeståndsansvar.
Sanni Nuutinen
Jurist
Kiinteistöliitto Uusimaa